La PAH rep el suport de la majoria dels partits per reclamar els habitatges de la banca rescatada

Últimes noticies de La Directa sobre el cas del Jorge i la María

La majoria de les formacions polítiques representades al Parlament de Catalunya i a l’Ajuntament de Barcelona han avalat el manifest de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) que reclama la posada a disposició de les administracions dels habitatges de la banca rescatada. El manifest, que s’ha presentat aquest matí en una roda de premsa després d’una nova acció d’una vuitantena d’activistes, exposa que els pisos s’entregarien “com a contrapartida dels diners públics obtinguts” per les entitats i haurien de servir per crear un “parc social de lloguer que pugui esmenar les deficiències de les polítiques públiques d’habitatge dels últims”. El text ha rebut l’aval de 65 diputats del Parlament -tots els d’ERC, PSC, ICV-EUiA, C’s i la CUP- i 18 regidors de l’Ajuntament de Barcelona -els del PSC, ICV-EUiA i Unitat per Barcelona, on hi ha ERC-. El PP ha rebutjat sumar-s’hi, mentre que la PAH no ha contactat amb CiU, sinó que ho ha fet directament amb els governs autonòmic i municipal. La Generalitat encara no hi ha donat resposta, mentre que el consistori només s’ha compromès a intercedir en el cas del matrimoni septuagenari que Catalunya Caixa amenaça de fer fora de casa seva.

La setmana passada desenes d’activistes de la PAH van mobilitzar-se en defensa de la María Cara i en Jorge Ferrer, de 73 i 75 anys respectivament, i van arribar a ocupar tres sucursals de l’entitat rescatada, fins que dijous a la nit desenes d’unitats dels antiavalots dels Mossos d’Esquadra els van desallotjar de l’oficina que Catalunya Caixa té a Passeig de Gràcia, just davant de la Pedrera. Avui, una vuitantena de persones s’han dedicat a empaperar la mateixa oficina i la que també té a la zona el BBVA, el banc que s’ha quedat l’entitat rescatada amb diners públics.

Posteriorment s’ha iniciat la roda de premsa on s’ha tornat a explicar la situació de la María i en Jorge, que van avalar amb el seu pis -pagat des de fa 40 anys- el crèdit de 60.000 euros que va demanar la seva filla després de perdre el seu pis. Però tampoc el va poder pagar i se’n van fer càrrec els seus pares. A causa de la impossibilitat d’assumir la quota hipotecària, en Jorge i la María van acabar demanant un refinançament del deute, que va augmentar fins als 90.000 euros, el que suposava una quota de 600 euros mensuals, que no podien assumir amb els 733 euros al mes de pensió que tenen com a únic ingrés.

Durant la roda de premsa, la PAH ha recordat que després d’un any de negociacions, l’entitat tot just ha ofert la dació en pagament i un lloguer de 275 euros mensuals durant tres anys perquè la María i en Jorge puguin continuar vivint al pis que ja tenen pagat. Però amb els seus ingressos no s’ho poden permetre i reclamen un lloguer social vitalici d’entre 50 i 100 euros. A banda, Catalunya Caixa va oferir-se per negociar amb l’Ajuntament perquè sigui aquest qui busqui un altre pis a la parella septuagenària, opció que refusen del tot.

A banda de la posada en mans de les administracions públiques dels pisos de les entitats rescatades i una solució “immediata” pel cas de la María i el Jorge, la PAH també ha reclamat que s’acabi el “traspàs de recursos públics a les entitats financeres sense cap contraprestació” i que la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona “pressionin l’entitat perquè sigui ella l’encarregada d’assumir la solució habitacional”.

Noticia original https://directa.cat/actualitat/pah-rep-suport-de-majoria-dels-partits-reclamar-habitatges-de-banca-rescatada

La PAH ocupa tres oficines de Catalunya Caixa per reclamar un lloguer social per a un matrimoni de jubilats https://directa.cat/actualitat/pah-ocupa-tres-oficines-de-catalunya-caixa-reclamar-un-lloguer-social-un-matrimoni-de

Aquesta entrada ha esta publicada en Habitatge. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s