ES DENEGA L’ASSISTÈNCIA SANITÀRIA A UNA EMBARASSADA AL CAP DE SANT ANDREU

El passat dimecres 5 de novembre, mentre demanava hora al taulell del CAP de Sant Andreu, em vaig trobar amb una situació altament decebedora, al veure com el personal administratiu de la sisena planta del CAP, a ginecologia, negava l’accés a la consulta a una noia estrangera embarassada de més de vuit mesos que ja tenia cita programada i llevadora assignada, a més del carnet d’embarassada amb el logo de la Generalitat, on també figurava un número CIP.mans sanitat

La noia i dos homes que l’acompanyaven em van explicar que -no la volen atendre, que fins ara s’havia visitat al CAP de la Sagrera i no havia tingut cap problema, però que ara l’havien canviat al CAP de Sant Andreu i s’han trobat amb que sense targeta sanitària no pot rebre assistència-. Després d’algunes trucades als compas de Jo Sí Sanitat Universal, em vaig posar al corrent de què havíem de fer, doncs la llei vigent diu que una embarassada té cobertura sanitària, sense cap excepció, durant el temps de l’embaràs, el part i el post-part, tingui targeta sanitària o la tingui. Estàvem davant d’un greu cas de violació dels drets d’una persona.

Les treballadores del taulell argumentaven que elles només complien amb el que els venia ‘de més a dalt’ i que, segons ‘la seva llei’, sense targeta sanitària no la podien fer passar a la consulta. Es veu que, al ser el primer cop que assistien a aquest CAP, no sabien on era la porta de la consulta i al demanar informació al taulell va ser quan els van denegar la visita.

‘Els de més a dalt’ es comunicaven per telèfon amb les treballadores del taulell, que feien servir un to cada cop més molest, amb comentaris i actituds implícitament racistes. Al cap d’una estona va aparèixer una persona de serveis socials amb una solució, realitzar els tràmits pertinents per aconseguir la targeta sanitària definitiva, cosa comprensiblement útil, però que en cap cas permetia a la noia l’accés a la consulta en aquell moment. El més greu d’això és que, segons la llei, una dona embarassada no necessita targeta sanitària, sinó que el seu estat d’embarassada és la única condició que garanteix la seva cobertura sanitària. A més a més, la persona de serveis socials els va dir que havien de signar un anomenat ‘compromís de pagament’, amb motiu de facturar-los les despeses dels serveis sanitaris en cas de que no aconsegueixin reunir els papers. Ens vam negar a signar tal document i vam continuar insistint en el fet de que estaven violant un dret a una persona. Vam demanar un full de reclamacions exponent la gravetat del cas. Finalment, les treballadores van rebre ordres de deixar-los passar, amenaçant-los, però, amb que la propera vegada no passarien si no paguen o aconsegueixen la targeta sanitària.

Quan la noia va sortir de la consulta, un dels homes que l’acompanyaven es va dirigir un cop més cap al taulell per demanar hora, tal i com havia indicat la llevadora durant la visita, (les treballadores havien canviat de torn) i un altre cop ens vam trobar amb que li demanaven DNI i targeta sanitària, no acceptaven cap altre document, vam ensenyar el carnet d’embarassada i ens van dir que això no serveix. Llavors vam demanar un segon full de reclamacions, aquest cop exponent que les treballadores es negaven a programar la visita, tal i com ho havia indicat la professional sanitària. Finalment, l’esforç d’insistir va valer la pena i, entre comentaris i actituds de menyspreu cap a ells, vam sortir d’allà amb cita programada.

 

Aquesta entrada s'ha publicat en Sanitat i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

11 respostes a ES DENEGA L’ASSISTÈNCIA SANITÀRIA A UNA EMBARASSADA AL CAP DE SANT ANDREU

 1. James Bond ha dit:

  Primero. Esta opinión que no es del “todo” cierta ya que el 5 de Octubre de 2014 era ¡DOMINGO!.
  Segundo. Una mujer embarazada no es una mujer enferma si no todo lo contrario, es una mujer que tiene que cuidarse durante todo el embarazo, ir a todas las visitas que tiene asignadas y cuidar de ella y de su futuro hijo.
  Tercero. Esta mujer embarazada junto con dos personas coaccionaban de mala manera a las administrativas que no hacían mas que cumplir con las normas a las que esta sujeta cualquier persona (sea de la nacionalidad que sea ) que desea utilizar “nuestra sanidad”.
  Cuarto. Esta embarazada o cualquier otra persona que esté dentro de una situación legal no hubiera tenido ningún problema. En su más que probable caso de no estar “legalmente” dentro del sistema sanitario, como ya se le indicó anteriormente “tenía la obligación” de cumplimentar los requisitos que amablemente le tramitarían los servicios sociales,y nada de todo esto que estamos lamentando hubiera sucedido.
  ¡Por favor no nos rasguemos las vestiduras y hagamos de la sanidad catalana, la sanidad que todos queremos!
  Ayudemos al Institut Català de la Salut.
  Postdata.
  Siento no haberme podido expresar en mi lengua vernácula pero la educación que recibí en mi
  época de estudiante estaba prohibido el CATALÁN.

  • Javier Martínez Alfonso ha dit:

   5 de noviembre, “cap” de suro, no 5 de octubre. En cuanto a todas las tonterías que dices, ya te lo harás cuando seas tu el discriminado. La chica estaba embarazada, tenía un carné de embarazada que debía servirle pues se lo otorgo el mismo servicio de sanidad catalana, por lo que es evidente que debe darle garantía de acceso a la asistencia, pero aún sin ese carné, la ley – que ya es discriminatoria en otros muchos aspectos -es clara al respecto, embarazadas y menores de edad deben tener garantizada la asistencia sanitaria, punto, cualquier negativa asistencial incumple la ley, punto. En cuanto a que las trabajadoras fueron coaccionadas… Que valiente decir semejante cosa desde el anonimato, de no ser así y de no poder demostrar semejante afirmación, te meterías en un gravísimo problema, no vayas hablando de “legalidades” cuando no tienes ningún reparo en cometer un delito de difamación publicamente… Coacciones dices, me gustaría verte cuando se te nieguen tus derechos, a ver como reaccionas hipócrita.

 2. Laia ha dit:

  nacisme institucional, treballo en un CAP , i els meus compan@s són tristament dia a dia més col·laboracionistes amb el nacisme sanitari, Trist però real, dificil llluitar-hi ( m’és que res perquè amb la precarietat laboral que tenim el 70 % dels treballadors del ICS et trobes al carrer a la primera de canto , de cop i volta els teus titulets són paper mullat, i la por és una mala companyia que impedeix soviint a molts com jo actuar ( si no és d’amagat ) devant aquests fets cada dia més rutinaris
  Gràcies als valents que vau ajudar la noia
  Infermera anònima

  • Maria ha dit:

   Si no me equivoco esta mujer tenia una cita ya concertada, donde hay el problema? creo simplemente que le informaron que a posteriori tendría que acabar legalizando su situación como cualquier hijo de vecino. Creo que por el simple echo de ser de una ong no se ha de dar pie a discutir con el personal de recepción erigiéndose como salvador de los desprotegidos.Que sabe esta persona de la situación de esa familia?
   Información antes de discutir, las cosas se arreglan mejor así. Todo personal de Salud conoce perfectamente que se ha de atender a embarazas, durante mientras y después del parto y posteriormente a los niños hasta la mayoría de edad sean de donde sean.

   • Ptac Sant Andreu ha dit:

    Bona tarda, Maria.

    Precisament, perquè ja tenia cita i perquè com a embarassada sempre se l’ha d’atendre, és que no s’entén que inicialment la rebutgessin i li posessin mil excuses per evitar que fos atesa. La nostra companya, que casualment era allà, va fer pressió perquè es fes efectiu aquest dret.

    Si repasses els nostres comunicats posteriors, així com el propi de l’ICS on reconeix parcialment els fets, veuràs que el que va fer la nostra companya és el que tocava, i que finalment va ser atesa com corresponia, però gràcies a la pressió. No és que anés de “salvadora dels desprotegits”, sinó que va tenir una actitud solidària amb la dona, amb la sanitat pública universal i amb tothom, ja que, al cap i a la fi, l’incompliment de drets cap a una part de la població és, a part d’un fet gravíssim i denunciable per si mateix, l’avantsala d’aquesta manca de drets per a tothom.

    I ja per acabar, respecte els altres dos comentaris que has deixat, no és que n’haguem esborrat cap, és que en ser un blog col·lectiu, l’aprovació dels comentaris necessita d’un temps col·lectiu (de debat i decisió) i d’un temps personal (de fer efectiva la resposta). Com que els altres dos comentaris que has deixat no aporten res de contingut (un dels criteris que fem servir a l’hora d’aprovar-los o no), no els aprovarem. 😉

    Gràcies per interessar-te pel cas!

 3. Retroenllaç: Exclusió Sanitària, ni a Sant Andreu ni enlloc! | Jo Sí, Sanitat Universal

 4. Retroenllaç: Exclusió Sanitària, ni a Sant Andreu ni enlloc! | Guinardó-Can Baró

 5. Retroenllaç: Concentració contra les retallades sanitàries, per classistes i per racistes | Endavant Sant Andreu – Nou Barris

 6. Retroenllaç: Les embarassades, en qualsevol situació administrativa, han de ser ateses al sistema públic | Dempeus per la salut pública

 7. Retroenllaç: Butlletí n. 38 – Al carrer, al carrer, al carrer! | Endavant Sant Andreu – Nou Barris

 8. Retroenllaç: NOVA CONVOCATÒRIA CONTRA L’EXCLUSIÓ SANITÀRIA AL CAP DE SANT ANDREU, dimécres 17 de desembre a les 13h | Ptac Sant Andreu

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s