Crònica de les activitats del PTAC prèvies a l’1 de maig

Amb motiu de la jornada de la classe treballadora i sense perdre de vista la vaga de Movistar, aquest any el PTAC va organitzar dues activitats relacionades amb la temàtica laboral que van tenir lloc durant els dies previs a l’1 de maig.
CDgqgXIWAAASFrc
El passat dimecres 29 d’abril va tenir lloc a l’Ateneu L’Harmonia la projecció de “La cuadrilla” (The navigators, 2001) de Ken  Loach, amb un posterior vídeo-fòrum. Després de veure-la i comentar-la podem afirmar que tot i que la pel·lícula ja té 14 anys, continuen estant plenament vigents els temes que tracta, tant els de caire laboral com els purament humans. Us la recomanem fermament.
Diumenge 26 d’abril al migdia, al bell mig de la plaça Orfila, una vintena de persones ens vam reunir per assistir a la xerrada “Experiències i victòries de noves estratègies sindicals de territori i en xarxa” amb les intervencions de CGT Fnac, COS Cinesa i Resposta Solidària de Sabadell.
CDgqsnFWIAEbd87
La primera intervenció va ser a càrrec dels companys de la CGT Fnac. La seva experiència va tenir el seu punt àlgid durant el Sant Jordi de l’any passat, però darrera d’aquesta acció hi havia molts anys de feina. Segons expliquen, acumulen unes 25 denúncies a inspecció de treball per riscos de salut psicosocial, mobbing i contractes en frau de llei. Ens asseguren que la Fnac està dins d’una patronal especialment dura i agressiva, al igual que altres centres comercials. “A l’FNAC, si et posiciones mínimament penjant crítica al facebook o apropant-te a CGT, ja estàs a la llista”.

Les companyes de la COS Cinesa comencen la seva intervenció recordant les quatre premisses que suporten la seva lluita (1) Consciència de Classe, (2) Solidaritat de Classe, (3) Solidaritat en Lluita i (4) Lloc de feina com a lloc d’organització i lluita política. La companya explica com dins de la feina estava sola amb les seves reivindicacions, sense el suport de les companyes ni del comitè d’empresa “Heron City ens va agredir quan vam voler fer el primer piquet, però ens van haver de deixar passar. Fou la primera victòria. Després d’això van intentar aïllar-me i fer-me passar per boja, mentre amenaçaven i atemorien companyes de feina”. Tanmateix fora de la feina, a la COS, va trobar el suport necessari per dur a terme mobilitzacions que van fer possible una acumulació de petites victòries dins de la feina “si plantes cara amb organització i xarxa al darrere no et passa res”. La companya denúncia les actituds masclistes i els vincles personals que s’estableixen al lloc de feina amb l’objectiu d’explotar més “contracten homes per fer de caps i dones per treballs de base”, a la premissa Consciència de classe hi afegeix consciència de gènere.  

CDguS74WMAAiXWR
Finalment, va intervenir el company de Resposta Solidària de Sabadell qui va exposar un cas en el que, gràcies al suport i les constants mobilitzacions, es va aconseguir la readmissió d’un treballador, injustificadament acomiadat, com a indefinit i a 40 hores. Aquesta victòria va ser possible gràcies al treball en xarxa amb els moviments socials de Sabadell que van dur a terme una lluita legitima amb òptims resultats. “El sindicalisme groc ha fet que la gent perdi la confiança en la lluita sindical”, els col·lectius de suport mutu són necessaris per aconseguir victòries que mai tindrien lloc per la via jurídica o institucional. Tanmateix el company posa de relleu una manca de consciència per moure’s políticament, fins i tot dins dels moviments socials. Hi ha molts casos denunciables, però “la classe treballadora té més por per mobilitzar-se degut a retallades, reformes i repressió. I també per la por a trobar nova feina”, per això Resposta Solidaria ha iniciat una nova campanya anomenada #aquísexplotaper assenyalar locals amb condicions precàries i d’explotació desmesurades”.
Aquestes tres experiències són una mostra de la importància d’organitzar-se davant la pèrdua dels nostres drets laborals.   
Capitalisme és misèria, Organitzades som futur!
Aquesta entrada ha esta publicada en Laboral, Xerrades. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s