Crònica de la xerrada “Lluites populars en l’àmbit local”

Crònica de la xerrada “Lluites populars en l’àmbit local” del 4 de desembre en el Casal Independentista del Noi Baliarda, dins la programació de la 10ª Festa Major Reivindicativa de Sant Andreu del Palomar.

Durant les festes de Sant Andreu, el PTAC vam tenir el plaer de participar activament en dos dels seus actes a més de, per descomptat, continuar obrint el punt de trobada també en festes majors. El primer acte va ser el Pregó i el segon la xerrada a la que ens van convidar a participar des de la Festa Major Reivindicativa al recent Casal Independentista del Noi Baliarda, juntament amb altres de les lluites que es duen a terme a d’altres territoris propers.

Vam assistir la PAHC (Plataforma d’Afectades per la Hipoteca i la Crisi) de Sabadell i les Assemblees pels Drets Socials de Sant Cugat i de Vilafranca del Penedés i el PTAC.

Va obrir el col·loqui un membre de la Festa Major Reivindicativa que també és company al PTAC i a continuació cada un dels col·lectius ens va explicar d’on sorgiren i les seves fites. Primer van fer una presentació breu i després, poc a poc, van sorgir les diferents qüestions, a nivell personal o de manera general que apareixen a cada col·lectiu, sobre les formes de dur a terme la feina, els reptes al que ens enfrontem, com arribem a la resta de la població, etc.

La primera en intervenir va ser l’Assemblea pels Drets Socials de Sant Cugat, nascuda l’abril d’enguany. Des d’aquesta assemblea es tracten i donen suport a totes aquelles mobilitzacions sobre qualsevol dels drets socials: treball, educació i sanitat, a nivell local i global, amb el valor afegit de dur-les a Sant Cugat. Ens van explicar com aconseguiren organitzar una manifestació, per primera vegada, a Sant Cugat, pel primer de maig. L’ADS s’ha mobilitzat contra acomiadaments injustos de treballadors (d’empreses locals) que lluiten pels drets laborals, el tancament dels CAP del voltant, etc.

Després es va presentar l’Assemblea pels Drets Socials de Vilafranca del Penedès. Aquesta va sorgir després de les primeres jornades pels drets socials d’octubre de 2009! Ens van deixar palès que la lluita assembleària, molt al contrari del que algú pugui pensar, no va començar amb el 15-M, molts sabem que això tan sols va ser un impuls més. Els seus eixos principals són: salut, educació, habitatge i treball. Des d’aquesta assemblea porten molts anys treballant en la formació sobre els drets socials, amb xerrades, debats, etc. Han organitzat assemblees setmanals, implicant-se en la lluita contra les patètiques condicions en que es troben els temporers africans a les comarques del Penedès. Han aconseguit també, aglutinar molt bona part del teixit social de les comarques de l’Alt i el Baix Penedès organitzant la Marxa pels Drets Socials, que va tenir lloc a l’octubre d’enguany (inspirada en la que ja es va dur a terme al Garraf a l’abril, també d’enguany). Han treballat conjuntament amb diferents col·lectius en la campanya de la marxa, en la creació d’un manifest conjunt i finalment formant una plataforma reivindicativa. La marxa va recórrer 4 nuclis municipals dels termes comarcals propers. Arrel d’això han aconseguit formar un espai de coordinació de lluites del Penedès.

A continuació va parlar la PAHC de Sabadell. D’aquesta, des del PTAC, vam voler destacar allò que més ens va impressionar en la visita que els vam fer: el com són capaços de treballar amb assemblees multitudinàries, de tres-centes persones o més, fent assessorament col·lectiu; no

en va, la companya de la PAHC, ens va estar explicant la feina que això els dóna. Ja sabem allò que té a veure amb la lluita contra els desnonaments i els abusos-xuclada de sang, dels bancs i caixes, en forma de contracte hipotecari. Llavors la companya es va centrar més en explicar-nos, com les necessitats del poble de Sabadell els va acabar portant a fer-se càrrec de temes de lloguer, que normalment no tracten la resta de PAHs i/o com es coordinen, per exemple, amb la xarxa anticapitalista de Sabadell.

Els darrers a intervenir en la presentació, vam ser el PTAC.

Posteriorment vam entrar en un profitós col·loqui sobre les dificultats amb les que ens trobem pel camí i com les anem superant; com fem o podem fer, per a que els veïns i veïnes s’impliquin cada cop més en aquestes lluites, per què o per què no, utilitzar assessorament lletrat, com fer que tothom participi, etc…

Ens vam reafirmar amb la idea que és d’aquesta manera com s’aconsegueix descentralitzar les lluites i fem participar a totes les poblacions en la defensa dels drets socials perquè les manifestacions no es centralitzin només en les grans ciutats o capitals de província. Tots patim aquestes agressions contra les llibertats i els drets, en qualsevol punt geogràfic i això ho hem de combatre a qualsevol lloc. Així amb l’organització en l’àmbit local es pot visualitzar el dia a dia de la defensa, conquesta i reconquesta del que ens prenen a tot arreu. Actuació local amb pensament global. No cal anar a la capital de la província per barallar allò que ens pertany com éssers humans legítimament. La lluita en l’àmbit local ens fa veure com entre, el veí del costat, a punt de ser desnonat i el treballador de l’empresa local, al qui volen fer fora, amb el suport mutu d’ambdós, es pot millorar la situació de tots i anar cap endavant, per a què no li torni a passar al del costat i així, un darrere l’altre, es fa cadena

Va quedar palesa la necessitat de que en els àmbits locals s’havia de fer veure que també ens hauran d’escoltar, perquè la lluita pels drets socials és a tot arreu!

I perquè sempre hi serem a la recerca de noves formes d’organització horitzontal i participativa, per una vida digna.

Pàgines de contacte dels colectius participants:

http://adssantcugat.wordpress.com/
http://dretssocialsvilafranca.blogspot.com/
http://www.afectatscrisisabadell.cat/
https://ptacsantandreu.wordpress.com/

Aquesta entrada ha esta publicada en Xerrades. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s